Ottaisinko tatuoinnin?

Ota ihmeessä jos siltä tuntuu. Mutta ei keinolla millä hyvänsä.

Maailma muuttuu internetin verkkokauppojen ja nykyjään suosiossa olevien tatuointi aiheisten tv ohjelmien myötä.Yhä useampi löytää itsestään piilossa kypsyneen aloittelevan tatuoijan,tavarat helpolla netistä ja kova harjoittelu päälle.Eipä tällaisessa innostuksessa sinällään mitään väärää ole useat ns. oikeat tatuoijatkin tätä kautta ovat uransa aloittaneet.

Mutta mutta vanha sanonta kukaan ei ole seppä syntyessään pitää tässäkin paikkansa, jos ystäväsi on hyvä piirtämään ei se tee hänestä loistavaa tatuoijaa, vaarana saattaakin olla että tatuoinnin jälkeen ystävä on entinen ystävä mutta tatuointi on ja pysyy.
Huonosti tehtyjä tatuointeja pystyy toki korjailemaan ja jopa poistamaan mutta ehkäpä järkevin tapa hoitaa itselleen tatuointi on alunperinkin mennä ihan oikeaan tatuointi liikkeeseen ammattilaiselle asiakkaaksi tällätavoin saat varmuuden että kuva on sellainen miltä se suunniteltaessa pitikin näyttää.



Suurin vaara koti/harraste tatuoitsijan kansaa työskennellessä ei tietystikkään ole se että suunniteltu kiva kuva koirastasi näyttää naapurin roskapussilta tai että mielesi pahoittuu kun kuva ei ollutkaan niin hieno mitä odotit.
Tärkeää tatuoinnissa toki on miltä se näyttää siksihän sitä luultavasti olet sitä ottamassakin mutta kolikolla on toinenkin puoli.
Kuvaa suunnitellessa harvoin tulee ensinmäisenä mieleen terveysriskit ja hygienia.
kosmeettisen haitan lisäksi vakavimmillan vaarana on saada hiv tai hepatiitti-c tartunta.
Usein kotona alaa harrastavat eivät ole tietoisia riittävästä aseptiikasta tai heillä ei ole välineitä huolehtia siitä, tästä syystä tee kuvasi turvallisesti ammattilaisella vaikka hinta olisikin kalliimpi.

Lapland tattoo weekendillä kaikki työskentelevät artistit ovat ammattilaisia ja noudattavat terveys viranomaisten luomia sääntöjä ja ohjeistuksia.
Tapahtumassa käytössä on kertakäyttö neulat sekä tuubit, joten mikään iholle koskeva instrumentti ei ole käytössä uudelleen.

Tervetuloa ottamaan hieno ja turvallinen tatuointi tapahtumaan.
Tässä Mikko Inksanityn taidon näyte Lapland tattoo weekendiltä 2013


Yleistä aseptiikasta (lähde Jonna salmela http://www.kallastattoo.com/ )


Tatuoimisen aikana on tärkeää hyvä aseptiikka. Desinfioimalla ja steriloimalla sekä suojaamalla työskentelypinnat ja -välineet estetään tartunnat asiakkaiden välillä. Desinfioinnin ja steriloinnin ero on siinä, että desinfioimalla pystyy tuhoamaan vain osan viruksista ja bakteereista, sterilointi tuhoaa kaikki mahdolliset tautien ja tulehduksien aiheuttajat.

Tatuointituubien desinfiointi asiakkaiden välillä ei siis riitä, vaan ne täytyy steriloida. Ainoa täysin luotettava sterilointitapa on autoklaviointi, jossa vesihöyry ja paine tappavat bakteerit ja virukset. Liottaminen kloriitissa, paistaminen tavallisessa uunissa, keittäminen painekattilassa tai kuumentaminen liekillä eivät ole tehokkaita sterilointitekniikoita!! Myöskään ultraäänipesuri ei steriloi, vaan sitä käytetään ainoastaan mekaanisen lian irrottamiseksi sekä välineiden desinfioimiseen. Autoklavioinnin lisäksi on olemassa muitakin sterilointitekniikoita, mutta niitä harvemmin käytetään pieniin sterilointieriin. Ne ovat käytössä lähinnä tehdasoloissa joissa steriloidaan kerralla suuria eriä, tai steriloitaessa materiaaleja jotka eivät autoklaavia kestä. Mikäli käytössä ei ole tarpeeksi tehokasta autoklaavia on parasta käyttää kertakäyttöisiä tuubeja jotka hävitetään käytön jälkeen.

Autoklaavin on oltava kyllin tehokas tappaakseen kaikki bakteerit ja virukset; Laitteita on lukuisia erilaisia ja niiden tehokkuus vaihtelee paljon. Autoklaavi täytyy säännöllisesti huoltaa ja sterilointiprosessia on valvottava säännöllisesti erilaisin testein varmistuakseen laitteen toimivuudesta. Pelkkä autoklaavin olemassaolo ei siis tee autuaaksi, sen toimivuus ja tehokkuus täytyy myös varmistaa kyllin monipuolisin testein. Klaavipusseissa olevat tai erikseen myytävät indikaattoritarrat eivät riitä luotettavaan testaukseen.


Tatuoimisessa steriilejä ovat tuubit ja neulat yksittäispakkauksissa. Hanskat, musteet, paperit jne. eivät ole steriilejä (vain steriloitu ja ilmatiiviissä pakkauksessa oleva tuote voi olla steriili.) mutta kertakäyttöisinä ne eivät aiheuta tartuntavaaraa. Iholle käytettävillä hanskoilla ei kosketa tavaroihin tai pintoihin jotka eivät ole steriloitavissa, suojattuja tai kertakäyttöisiä. Neulat ovat aina kertakäyttöisiä, niiden uudelleen steriloimiseen ei ole syytä; Ensinnäkin, muste ja veri kuivuvat tiukasti kiinni neulojen väliin jolloin niiden saaminen edes mekaanisesti puhtaaksi on mahdotonta. Toisekseen neulat tylsyvät käytössä sekä kuumuudessa steriloitaessa jolloin niillä ei enää saa tatuoitua hyvin.