Kotitekoiset tatuoinnit ja vastuu

Nykyään tatuointeja tehdään enemmän kuin koskaan, asiakkaita tulee joka elämänaloilta. Samoin koti tatuoijien määrä on lisääntynyt räjähdysmäisesti.

Tatuointi tarvikkeita on tarjolla halvalla runsaasti, niitä usein kutsutaan aloitus kitiksi. Koneet ovat yleensä ala-arvoisia, itse olen testannut kolmea tällaista konetta , yksikään ei ole kestänyt ammattikäytössä yhtäkään tatuointia loppuun asti vaan joko ne ovat suorastaan hajonneet käsiin tai on ilmennyt muita ongelmia, materiaali ei kestä, kone resonoi ja on niin epävakaa ettei suoraa viivaa saa vedettyä, halvalla ei saa hyvää. Se ei ole huolen aiheeni näissä halpakoneissa vaan värit jotka ovat suoraan korrelaatiossa halpoihin koneisiin koska samasta paikasta tilataan yleensä tatuointiväritkin, niistä hieman myöhemmin lisää.
Minulla ei ole mitään koti tatuoijia vastaan jos ne tehdään oikein, tatuoiminen on haasteellinen harrastus johon pitää suhtautua vakavasti, kaiken pitää olla kertakäyttöistä paitsi itse kone, virtapiuhat ja virtalähde. Aseptiikka pitää olla hallussa: puhdas ympäristö, kelmutetut esineet ja työpinnat lähistöllä, samoin kaikki mihin koskee tatuoinnin teon aikana... lista on pitkä ja ohjeita löytyy kysymällä ja internetistä. Mutta ne värit:

Food and Drug Administration (FDA) on erityisen huolissaan bakteerin nimeltään Nontuberculous Mycobacteria jota löytyy runsaasti näistä halvoista tatuointi väreistä joita tuotetaan ja käytetään aasiassa. Bakteeri ei ole ihan harmiton, päinvastoin se aiheuttaa keuhkosairauksia, niveltulehduksia, silmäoireita ja muiden elinten infektioita, infektiot on vaikea diagnosoida ja voi vaatia hoitoja jotka kestävät jopa kuusi kuukautta tai kauemmin. Euroopan alueella nämä saastuneet musteet ovat aiheuttaneet lukuisia infektiota vuodesta 2011 alkaen. Musteista on löydetty myös hometta ja sieni-itiöitä ja raporttien määrä ottaa vaan kasvaakseen.
Näiden infektioiden leviäminen voidaan estää käyttämällä laadukkaita, tarkastettuja värejä. EU:n alueella käytettäviä värejä valvoo Council of Europe Resolution ResAP(2008)1
on requirements and criteria for the safety of tattoos and permanent make-up (superseding Resolution ResAP(2003)2 on tattoos and permanent make-up)

Tekemällä pistotarkastuksia valmistajien värituotteisiin ja jos jotain ilmenee siitä raportoidaan heti.


Tatuointi harrastuksena on haasteellinen jossa ei ole virheisiin, on lukematon määrä asioita jotka pitää hallita ennen kuin tekee ensimmäistäkään tatuointia, pitää ymmärtää asian vakavuus koska vastuu tekijällä on suuri. Tietoa on kuitenkin helposti saatavilla ja kysyäkin voi ammattilaiselta. Monet ammattilaisetkin ovat aloittaneet kotitatuoijina joten ongelmatilanteissa kannattaa lähestyä ammattilaista.
Tässä pari esimerkkia  huonolaatuisten tatuointivärien seurauksista.Ystävällisin terveisin

Jari Rautaparta
Ironbeard Tattoo
Ironbeard tattoo
facebook Ironbeard Tattoo