Deep Forest Tattoos


Studio toimii Näsåkerin kylässä Ruotsin Sollefteån kunnassa (n.700km syrjässä meiltä). Paikkaa isännöi Mika Moretti, 35-vuotias kolmen lapsen isä. Ammatikseen Mika on työskennellyt alalla vuodesta 1998 ja harrastepohjalta vuodesta 1992 lähtien. Rajaseudun asukkaille Mika on tuttu jo vuosien takaa: Ennen siirtymistään Näsåkeriin Mika perheineen asusteli vuosia niin Torniossa kun Haaparannallakin. Myös liike oli 1998-2000 Haaparannassa ja 2000-2002 Tornion puolella.

Muisteltaessa mistä kipinä alalle lähti päällimmäisenä innoittajana mieleen on jäänyt tatuointikoneesta lähtevä ääni, joka jätti nuoreen mieheen lähtemättömän vaikutuksen. Ensimmäistä kuvaa lainakoneella työstäessään jännitys oli niin kova, että jopa taju kirposi kesken kuvan teon. Näinhän yleensä voi käydä tatuoitavalle, mutta on näemmä mahdollista toisinkinpäin?

Messut Torniossa ovat kuuluneet jo vuosia Mikan kalenteriin: Sinne mieluusti tulee tapaamaan tuttuja, ja asiakkaita riittää. Myös muita messuja on paljon tullut kierettyä, takana on Trondheimin messut ja edessäpäin tulossa mm. Luleå ja Umeå Ruotsissa sekä Tromsö Norjassa.

Jutustelun kääntyessä enemmän tatuointeihin ja niiden tekoon Mika nimeää suosikkiartisteikseen Jeff Gaugen sekä Kari Barban jotka molemmat ovat USA:sta. Tyylilajinaan molemmat edustavat ns. vapaaluonnos kuvia hahmottelemalla - "free flowing artisting". Tämän tyylin myös Mika laskee tämänhetkiseksi suosikikseen.

Perinteisestihän on tapana kysyä myös että värillinen vaikko mustaharmaa? Mikan valintana on hieman yllättäen mustaharmaa, jokin aika sitten muistan kuvion olleen juuri päinvastoin. Kysyttäessä onko asiakas aina oikeassa, Mikan vastaus kuuluu että 95 prosenttisesti. Usein tosin joutuu hieman ohjailemaan sekä suosittelemaan pieniä muutoksia kuvaehdotuksiin. Rasistiset kuvat eivät kuitenkaan kuulu valikoimiin.

Usein nähdyistä kuvista juteltaessa esiin nousevat Suomessa varsin suosittu leijona. Näitä Mikakin on kolme tehnyt, mutta tre kronor kuvia ei ainuttakaan; Ruotsalainen patriootti mielummin päätyy kuvavalinnassaan viikinkiaiheisiin. Myös äärimmäisen suosittuja tähtiä on tullut tehtyä 167 kpl jo ensimmäisen vuoden aikana kun liike avattiin Näsåkerissa. Asiakaskunta koostuu pääasiallisesti vakioasiakkaista.

Lopuksi puhe kääntyy siihen mistä tatuoijat itse kuvansa saavat; Messuilta työvaihtona ja itse itseensä harjoittelemalla (suosittuna kohteena vasen pohje). Uhrautua täytyy myös oppilaiden edessä mikäli joku on ammattiin harjoittelemassa kisällinä. Oikeasti kuvaa kun lähdetään hakemalla hakemaan niin tekijäksi Mikan mukaan täytyy valita itseä taitavampi kaveri.

Deepforesttattoos.com